Pīrādziņu recepte

no šīs pašas mīklas izdodas arī fantastiskas kanēļmaizītes, ķimeņbulciņas, rabarbermaizes un magoņrausīši



Mīklas sastāvdaļas:

  • 1 krūze (250 ml) piens
  • 1 krūze (250 ml) kefīrs
  • 1 krūze (250 ml) ūdens
  • 1 tējkarote sāls
  • 9 ēdamkarotes cukurs
  • 1 paciņa raugs
  • 2 kg kviešu milti (var cept arī no 1kg kviešu un 1 kg miežu miltiem)
  • 1 – 1,5 krūze eļļa
  • 1 paciņa vanilīna cukurs
  • 2 olas pārziešanai
  • ķimenes pārkaisīšanai

Pildījumam:

  • kubiņos  sagriezta žāvēta gaļa
  • cepti sīpoli (ja garšo
  • sāls
  • pipari


Gatavošana:

Nelielā traukā sagatavo raugu –  sadrupina, pievieno 1 ēdamkaroti cukuru + siltu ūdeni + 1 ēdamkaroti miltus un izmaisa. Izveidotā masa ir krējuma biezumā, atstāj  uz 5 līdz10 minūtēm, lai raugs sāk “kāpt” uz augšu.


Lielā bļodā ielej pienu + kefīru + siltu ūdeni. Šķidrumam jābūt siltam, ne karstam. Pievieno sāli + cukuru + vanilīna cukuru, rūpīgi izmaisa.  Miltus pievieno pakāpeniski, sijājot caur sietu. Kad mīklas šķidrumam pievienota ⅓ miltu no kopējā daudzuma, masu ar koka karoti izmaisa un pievieno uzrūgušu raugu. Turpina pievienot miltus, tos sijājot.

Mīkla kļūst  bieza. Tad ir īstais brīdis mīklai pakāpeniski pievienot 1 krūzi eļļas. Pievienojot eļļu, mīkla kļūst vijīga. No šī brīža mīklu turpina mīcīt ar rokām.  Plaukstas pirms likšanas mīklā saeļļo, tad mīkla nelips pie rokā. Turpina pievienot miltus, iegūstot  viendabīgu, elastīgu masu.  Kad mīkla sāks atlipt no rokām, tā ir gatava. No gatavās mīklas bļodā izveido “bumbu”, bļodu apsedz ar dvieli un liek siltumā, lai uzrūgst.

Kad mīkla palielinājusies 2x, mīklu dala porcijās. Pīrāgus veido uz koka dēlīša, kam uzklāta eļļa (miltus aizstāj ar eļļu, milti gatavu mīklu cietina), gatavo pīrādziņus.Katrs cepējs pats  izvēlas sev mīļākās garšas un cep pīrādziņus ar gaļas, siera, kāpostu, ābolu, biezpiena un citiem pildījumiem. Svarīgi, lai mīkla pilnībā aptver tajā ielikto pildījumu un pīrāgs cepšanas laikā neatveras. Kad gatavie pīrāgi sarindoti pannā, ar otiņas palīdzību tos pārklāj ar sakultu olu un rotā ar ķimenēm vai citām sēkliņām.

Mēs pīrāgus cepam ar malku kurinātā maizes krāsnī , kur tie izcepas 5 līdz 7 minūšu laikā.  Elektriskajā vai gāzes cepeškrāsnī, ieteicams griezt maksimālo karstuma režīmu,  tad pīrāgi- nesakaltīs un izcepsies mīksti, pufīgi.

Lai labi garšo!